Je hond beschermen tegen kou: vier tips

Wie moet dit nog meer lezen?

De zomer zit er nu echt op en de dagen zijn korter en kouder. Niet alleen wij, maar ook onze huisdieren merken dat de dagen kouder zijn. Door ons warm aan te kleden, in beweging te blijven en huis en tuin tegen kou te wapenen (lees: verwarming op standje sauna) komen wij mensen de winter door. Maar hoe kun je jouw hond beschermen tegen de kou? En kunnen honden eigenlijk wel tegen de kou? Lees in dit artikel hoe je jouw huisdier kunt helpen warm te blijven.

De wintertips op een rijtje:

  1. Ga vaker, maar korter een rondje lopen.
  2. Bescherm de poten van je hond bij het uitlaten.
  3. Kijk uit voor strooizout.
  4. Zorg voor een goede voeding.

 

Tip 1: Ga vaker, maar korter een rondje lopen

Ons eerste advies om je hond te beschermen tegen de kou is om je hond wat vaker, maar korter uit te laten. Het is belangrijk dat je hond blijft bewegen in de koude wintermaanden en dat hij of zij vaak genoeg naar buiten kan om zijn behoeften te doen. Wanneer het buiten erg koud is, kan het verstandig zijn om kortere wandelingen te maken dan normaal. Blijf ook in beweging.

Het is ook slim om de tijdstippen wanneer jij je hond uitlaat aan te passen op de temperatuur. Ga bijvoorbeeld naar buiten wanneer het iets minder koud is, en maak bijvoorbeeld zes tot acht keer per dag een wandeling van 5-10 minuten. Afhankelijk van wat past bij jouw eigen planning.

Tip 2: bescherm de poten van je hond

Wanneer het buiten koud is en er sneeuw is, kun je de voetzolen van je hond een kleine tijd voor het uitlaten insmeren met speciale teer. Dit is verkrijgbaar bij de dierenarts. Gewone vaseline (zuurvrij zonder toegevoegde geurstoffen) kan ook. Dit zorgt ervoor dat sneeuw minder goed blijft plakken. Maar let op: smeer niet te veel vaseline op de voetzolen, dit kan namelijk averechts werken.

Het kan ook helpen om de haren tussen de kussentjes op de voetzool kort te knippen, hierdoor blijft sneeuw minder snel plakken. Blijft er na het wandelen toch sneeuw plakken aan de voetzolen van je hond? Spoel dit dan af met lauw water (niet te warm!) of een droge doek.

Ben je van plan om naar extreem koude oorden te gaan en neem je jouw trouwe metgezel mee? Dan zijn er speciale hondenschoentjes die de voetzolen beschermen tegen de kou.

Tip 3: Kijk uit voor strooizout

Iets waar je misschien niet als eerste aan denkt wanneer je jouw hond wilt beschermen voor de winter: strooizout. Strooizout kan echter erg slecht zijn voor de gezondheid van je hond. Een hoeveelheid van 2 gram per kilo kan dodelijk zijn, volgens dogtrainers. Voor kleine honden is strooizout extra gevaarlijk. Let dus goed op dat ze dit niet oplikken en spoel de pootjes na het uitlaten af met lauw water.

Tip 4: Zorg voor een goede voeding

Een goede voeding kan ook bijdragen aan de bescherming tegen de kou. In de wintermaanden heeft je hond meer calorieën nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Geef je hond iets grotere porties dan normaal. Twijfel je over hoeveel extra voeding je moet geven? Neem dan even contact op met de dierenarts, hij of zij kan het beste inschatten hoeveel extra voedsel jouw hond nodig heeft. Dit verschilt namelijk sterk per hondenras en of het een pup is of een volwassen hond.

Overige tips:

  • Heb je een kleine hond of heeft hij erg last van de kou? Trek hem dan een jas aan bij het uitlaten en/of speciale hondenschoentjes.
  •  Laat de hond niet op het ijs lopen.
  • Zorg dat de hond niet aan het ijs likt.
  • Was je hond in de wintermaanden niet met shampoo* (dit kan de natuurlijke vetlaag van het haar aantasten, waardoor de vacht niet meer waterafstotend is).

* Was je hond altijd met speciale hondenshampoo en niet met mensenshampoo. Meer weten hierover? Lees dan onze eerdere blog over de verzorging van jouw huisdier.

Onderkoeling

Merk je dat jouw hond na- of tijdens het uitlaten hevig trilt, minder speelt dan normaal en je minder aandacht geeft? Dan kan het zijn dat je hond te maken heeft met onderkoeling*. Het gebeurt niet snel dat een hond onderkoeld raakt. Maar bij te lange blootstelling aan hevige kou kan het voorkomen.

Mogelijke symptomen van onderkoeling van een hond zijn: rillen, verwarring, oppervlakkige ademhaling, verkleuring van de huid (van roze naar wit), slaperigheid, lusteloosheid, zwakte en een lage lichaamstemperatuur. Heeft jouw hond deze verschijnselen? Dan is snel handelen noodzaak. Onderkoeling kan namelijk ernstige gevolgen hebben zoals in shock raken, coma of erger. Wikkel je hond in een droge doek en wrijf er langzaam over zodat de bloedsomloop wordt gestimuleerd en bel direct de dierenarts. Let op: zorg dat je hond opwarmt, maar wel gefaseerd. Stop je hond bijvoorbeeld niet direct onder een warme douche of bad, maar pak een warme doek uit de droger of leg een warme kruik (met een deken ertussen) op zijn buik.

*De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt ongeveer tussen de 38 en 39 graden. Voor puppy’s kan dit iets hoger liggen. Bij pups is de gemiddelde temperatuur 39,5. Onderkoeling van een hond betekent dat de lichaamstemperatuur onder de normale waarde daalt. 

Moet je ieder hond beschermen tegen kou?

Sommige dieren zijn beter bestand tegen de kou dan andere. Neem een konijn, Husky of Siberische tijger, om zo maar even drie voorbeelden te noemen. In dit artikel beperken we ons daarom  tot één van de meest voorkomende huisdieren: de hond. Tussen verschillende hondenrassen zit uiteraard ook enig verschil als we het hebben over de ideale temperatuur. Zo is het ene hondenras beter gewapend tegen de kou dan de ander. Zoals de eerder genoemde Husky. Vaak hangt deze weerbaarheid tegen de kou af van de lengte en dichtheid van de vacht.

Naast de natuurlijk weerstand tegen kou, zijn er ook persoonlijke voorkeuren. Dit is een beetje vergelijkbaar met de mens; je hebt mensen die het liefst in 40 graden of warmer vertoeven, en je hebt daartegen ook mensen die het liefst de hele dag in de winterse temperaturen leven. Welke temperatuur jouw huisdier prettig vindt merk je echter snel genoeg.

Tot slot

De wintermaanden mogen dan misschien koud zijn, maar daardoor niet alleen maar kommer en kwijl. Veel honden (en mensen) kunnen het erg leuk vinden om in de sneeuw te spelen samen met hun baasjes en met andere honden. Met een beetje aandacht voor de lichaamstemperatuur van de hond is dit geen enkel probleem. Het spelen met een hond is juist alleen maar bevorderlijk voor de band! En geef toe, het is misschien minder leuk voor het schoonhouden van je huis: maar het ziet er wel erg leuk uit wanneer je hond in de sneeuw heeft lopen rollebollen!

 

 

Meer leesplezier