Het gedrag van je hond beter begrijpen

Wie moet dit nog meer lezen?

Veel mensen doen het: praten tegen je hond. Bijvoorbeeld bij thuiskomst of als je gaat wandelen. Maar begrijpt je hond eigenlijk wel wat je bedoelt? En hoe kun je je hond zelf beter lezen? We leggen het je uit in onze blog.

Verbale communicatie met je hond

Als mens spreken we gesproken taal. Als wij praten tegen een hond begrijpt hij niet volledig wat we zeggen. Daarentegen kunnen ze wel klanken onderscheiden, maar het onderscheid tussen lig, big of tig kennen ze niet. De toon van gesproken taal begrijpen ze ook. Bijvoorbeeld het verschil tussen een blije en boze toon. De hond kan ook zelf communiceren door middel van geluid zoals piepen, janken, grommen en blaffen.

Lichaamstaal lezen

Honden communiceren ook door middel van lichaamshouding en energie. De lichaamstaal van honden wordt beïnvloed door de staart, oren, neus, ogen, vacht en houding van het lichaam. Er zijn veel verschillende houdingen en ze hebben allemaal een betekenis.

Een aantal voorbeelden:

  • Wanneer je hond langzaam kwispelt snapt hij niet wat er aan de hand is en vraagt hij je duidelijk te maken wat je wil dat hij doet.
  • Wanneer je hond zijn ogen wijd open heeft probeert hij je aandacht te krijgen. Hij daagt je uit en wacht op je reactie.
  • Een staart tussen de benen of oren die naar beneden zijn gedrukt zijn tekenen dat je hond zich angstig en/of oncomfortabel voelt.
  • Als je hond gaat rollen en zijn buik laat zien toont hij aan dat hij je vertrouwt en verblijd.

Communicatie begrijpen

Wat je hond precies bedoelt kan soms lastig te interpreteren zijn. Als je zelf let op hoe je hond reageert in bepaalde situaties kun je al beter inschatten hoe je hond zich voelt.

Hoe communiceer jij met je hond? Laat het ons weten via Facebook.

Meer leesplezier