Veel honden vinden het heerlijk om te spelen en stoeien met andere honden, vooral als ze nog jong zijn. Echter, het blijft helaas niet altijd gezellig en het kan zelfs op vechten uitlopen. Als het echt niet klikt tussen twee honden, merk je dit meestal al vrij snel. Toch is het soms lastig om het verschil tussen leuk spelen en agressief spelen te herkennen. Daarnaast komt het vaak voor dat niet alle betrokken honden het spel even leuk vinden. In deze blog lees je waaraan je kunt herkennen of het spel leuk is en wanneer je beter kunt ingrijpen.
Waarom en wanneer spelen honden?
Honden spelen om verschillende redenen. Soms spelen ze uit nieuwsgierigheid of omdat ze op zoek zijn naar een beetje spanning. Ook kan het stress verminderen en kan het de band tussen honden bevorderen. Spelen is bovendien goed voor de ontwikkeling, aangezien het honden helpt om te oefenen met de motoriek en sociale vaardigheden. Ook kan het helpen met het trainen van zelfbeheersing.
Honden spelen vaak pas wanneer ze elkaar wat meer vertrouwen. Meestal moet er eerst wat gesnuffeld worden en begint het rustig aan. Als twee honden elkaar net ontmoeten, is de kans niet groot dat ze meteen beginnen te spelen, ook al kan het wel zo lijken. Wat je ziet, kan spanning zijn of communicatie.
Zo herken je spel
Het belangrijkste kenmerk van spelen is dat het van twee kanten komt. Beide honden moeten het willen en leuk vinden, anders is het eigenlijk geen spelen te noemen. Wanneer het spel van twee kanten komt, zullen de rollen elkaar telkens afwisselen. Bijvoorbeeld: de één rent een tijdje achter de ander aan en vervolgens draait dit om.
Spelende honden zullen zich daarnaast aan elkaar aanpassen. Zo zal een snellere hond zijn tempo verlagen, zodat een minder snelle hond hem bij kan houden, of zal een grotere hond gaan liggen om contact te kunnen maken met een kleinere hond.
Bij spelen horen meestal ook korte pauze momenten, waarbij de honden even stoppen en vervolgens weer doorgaan. Dit doen ze om even tot rust te komen en om te voorkomen dat de spanning te hoog oploopt.
Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de lichaamstaal van honden. Deze hoort ontspannen te zijn. Honden gaan regelmatig even liggen, zitten, rollen en ze springen en kwispelen. Ze dagen elkaar uit door bijvoorbeeld bijtbewegingen te maken, zonder echt te bijten. Spelende honden zullen hierbij voornamelijk in bochtjes en cirkels lopen en niet in rechte lijnen.
Zo herken je spanning
Soms komt het voor dat de ene hond het spelen leuker vindt dan de andere hond. Dit is meestal het geval wanneer het telkens dezelfde hond is die wegrent voor de andere. Het begint dan meer op een achtervolging te lijken dan op een spel. Vooral wanneer een hond wegrent met een hoge snelheid en in een rechte lijn, lijkt het erop dat hij probeert te vluchten. Herken je dit gedrag bij jouw hond, loop dan door en forceer hem niet om te gaan spelen. Je kunt beter weglopen voordat er echte spanning ontstaat.
Wanneer de snelheid hoog oploopt en de bewegingen bij beide honden doelgericht en rechtlijnig zijn, is dit een teken dat het spel een agressieve vorm begint aan te nemen. Twijfel je of je moet ingrijpen? Let dan op de lichaamstaal van de honden. Grommen ze op lage, dreigende toon, blaffen ze veel, staan de rugharen overeind, de staart stijf omhoog of naar achteren en zijn de mondhoeken gespannen? Dit zijn allemaal tekenen dat de honden niet gewoon gezellig en onschuldig aan het spelen zijn. Haal de honden uit elkaar, voordat het echt uit de hand loopt en je er niet meer tussen komt.
Hoe voorkom je spanning en hoe grijp je in?
Het is ontzettend naar wanneer je hond in gevecht raakt met een andere hond. Je voelt je machteloos en de honden gaan er vaak zo in op dat ze moeilijk uit elkaar te halen zijn. Daarom willen we deze situatie natuurlijk liever voorkomen. Maar hoe doen we dat?
Het is belangrijk dat je de lichaamstaal van je eigen hond leert herkennen en begrijpen. Niet alle honden reageren hetzelfde op stress en spanning. Wanneer je dit herkent bij je hond, kan je ingrijpen voordat de situatie uit de hand loopt. Merk je dat je hond wordt achtervolgd door een andere hond en hier niet op zit te wachten? Loop dan weg, voordat jouw hond uitvalt naar de ‘achtervolger’.
Wanneer één hond is aangelijnd, maar de andere niet, ontstaat er sneller een conflict dan wanneer beide honden ‘gelijk’ zijn. Als jouw hond los loopt, laat hem dan nooit een hond benaderen die wel aangelijnd is. Je weet niet wat de reden is dat de andere hond is aangelijnd. Misschien is hij agressief of juist bang of heeft hij een vervelende ervaring gehad met een andere hond. Ook kan er een conflict ontstaan omdat de ene hond vrij is, maar de andere niet.
Een conflict kan je niet altijd voorkomen, al helemaal omdat het soms heel snel gaat. Probeer zo rustig mogelijk te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Het heeft geen zin om te gaan roepen en schreeuwen naar je hond, dit kan voor nog meer stress zorgen. Met boos worden op de ‘pestkop’ schiet je ook niet veel op, want deze handelt meestal uit stress en weet niet hoe hij met de situatie om moet gaan. Daarnaast is het niet altijd de boosdoener die gromt, maar kan dit juist een waarschuwing zijn dat de andere hond te hardhandig of opdringerig is. Kortom: het is vaak niet duidelijk welke hond de ‘schuldige’ is en boos worden zal niks oplossen.
Om de honden te kalmeren, kan je ze het beste proberen af te leiden. Focus je op je eigen hond en probeer hem weg te lokken uit de situatie door hem uit de ‘vechtstand’ te halen. Probeer ook nadat de honden gestopt zijn, op een rustige toon tegen je hond te praten en hem te kalmeren. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je viervoeter er angst of een trauma aan overhoudt.
Kortom, soms is er een fijne lijn tussen spel en spanning bij honden, maar er zijn wel een aantal dingen waarop je kunt letten om het verschil te herkennen. Let vooral op de lichaamstaal van je hond en loop verder of houd de honden apart wanneer je de situatie niet vertrouwt.